Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar


Op 15 april 2024 (20.00 uur) is het exact 150 jaar geleden dat de deuren open gingen van de Première Exposition van de Societé Anonyme des Artistes Peintres, Sculpteurs, Graveurs ...etc. Deze groep onafhankelijke kunstenaars is de geschiedenis ingegaan als De Impressionisten.

Lange tijd heeft de kunstgeschiedenis (universiteiten, musea, kunsthandel ...etc.) uitsluitend aandacht besteed aan de mannelijke vertegenwoordigers van deze stroming. Hun namen zijn bij velen bekend en hun werken gaan nog steeds voor hoge prijzen onder de hamer. Toch was er bij deze eerste tentoonstelling in 1874 ook een vrouw aanwezig: Berthe Morisot, die door kunstcritici zelfs in de loop der jaren de meest authentieke en getalenteerde impressionist is genoemd. Morisot heeft van de acht tentoonstellingen  zeven keer meegedaan. Slechts eentje heeft zij overgeslagen omdat zij net bevallen was van haar enige dochter en geen nieuwe schilderijen had kunnen maken. Vanaf de vierde tentoonstelling doen ook Marie Bracquemond en Mary Cassatt mee met de groepstentoonstellingen. Toch zijn deze drie dames niet de enige vrouwelijke impressionisten. Daarom geef ik de online jaarcursus De Vrouwelijke Impressionisten waarbij we niet alleen naar Frankrijk zullen kijken, maar ook naar vele andere landen.

Wil je meer weten over deze online cursus, meld je dan kosteloos aan voor het Introductie webinar op maandagavond 15 april 2024 om 20.00 uur en maak alvast kennis met een aantal vrouwen en een selectie van hun prachtige werken. Er komt een replay van dit webinar die tot 17 juni 2024 (23.59 uur) beschikbaar is. Die avond gaat de online cursus van start en gaan de deuren dicht. De komende jaren zal ik deze cursus niet opnieuw gaan geven .... dus wees welkom om kennis te maken met De Vrouwelijke Impressionisten!
​​​​​​​
Karin X

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar mijn Team: teamkarinhaanappel@gmail.com
Presentatie door
Kunsthistorica Karin Haanappel
Auteur van o.a. Het Parijs van Isis, Herstory of Art, Camille Claudel statuaire
Powered by WebinarGeek